Grannsamverkans info och tips

Sista sommarmånaden har börjat och flera av er har fortfarande semester. Glädjande är att det inte varit många anmälningar om inbrott. Ett inbrott är dock ett för mycket och jobbigt för de drabbade på flera sätt.

Polisen påminner om att fortsatt vara aktiv i er grannsamverkan.

Det har varit inbrott på 5 adresser sedan sista utskicket jag gjorde 20 juni.

På en av adresserna i Gråbo har familjen vaknat vid 03-tiden av att ett fönster krossat när de låg och sov. Tjuven kom aldrig in i huset. Annars är det uppbruten altandörrar, krossad ruta i altandörr, via källaren eller bryta upp lås i huset som tjuven har tagit sig in.

Jag skickar med lite tips från Polisens senaste broschyr om bostadsinbrott:

Prata med dina grannar

Tala om för dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest ett tag. Grannars nyfikenhet och engagemang bryter den anonymitet som inbrott och stölder sker i skydd av. Vare sig du bor i ett villaområde eller i lägenhet blir grannarnas uppmärksamhet ett effektivt larmsystem som avskräcker tjuven.

Grannsamverkan bygger på att man som grannar hjälper varandra.

 Be därför grannen att:

  • tömma brevlådan.
  • klippa gräsmattan.
  • lägga hushållssopor i ditt sopkärl.
  • emellanåt ställa sin bil på din uppfart.
  • gå en runda i din trädgård för att se om något ligger framme som inte funnits där innan (t ex en tidning framför dörren, en sten på sopkärlet, eller en omkullvräkt trädgårdsstol).
  • tända och släcka inomhusbelysningen samt dra upp och släppa ned persienner – allt för att hemmet ska se bebott ut.

Grannsamverkan är den mest effektiva brottsförebyggande metoden. Ju mer rörelse i närområdet desto bättre!  Att tänka på inför din semester

Värdeföremål – Låt inte dina värdesaker ligga framme. Har du smycken och pengar synliga tror tjuven att det måste finnas ännu mer att hämta.

Insynsskyddat – Inbrottstjuvar vill inte bli sedda. Därför sker merparten av inbrotten i villor och radhus via altandörren eller via ett fönster på husets baksida. Montera ordentliga inbrottsskydd på alla tänkbara inbrottsvägar.

Telefonsvarare – En telefon som ingen svarar i eller telefonsvarare som talar om hur länge du är bortrest, är tydliga signaler för inbrottstjuvar. Vidarekoppla till lämplig mottagare (egen mobil, släkting, etc).

Var påhittig – om du ska gömma pengar, smycken och andra värdesaker hemma. Tjuven är lika påhittig som du, tjuven har erfarenhet av gömställen från andra inbrott. Tänk annorlunda, hitta på det ovanliga.

Mer information finns på:

www.polisen.se/bostadsinbrott

www.stoldskyddsforeningen.se

www.samverkanmotbrott.nu

Kontakta polisen:

Ring 112 i nödsituation

För övriga ärenden, ring 114 14

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Name *
Email *
Website

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.